Juli 2020  

 

 

 

 

 

Ordföranden har ordet

 

Du håller just nu historiens tjockaste Medlemsblad från OVIS i din hand. Det är OVIS lilla bidrag till att underlätta livet när så mycket av det som vi brukar roa oss med inte längre är tillgängligt.

Ulrika Nettelbladt har skrivit en artikel om Vadstena-Akademien som hon känner till så väl efter ett mångårigt samarbete med denna fina institution. OVIS har genom åren gjort åtskilliga sommarbesök för att i bröllopssalen se gamla och nya, ofta okända, operor. Nu i sommar skulle operan Zebran haft sin urpremiär men den är flyttad till nästa år. Flera av sångarna som deltagit i OVIS sångtävling OVIS-rösten har varit med i operor i Vadstena-
Akademiens regi.

Samtliga sommaroperor i Skåne är inställda. Däribland Operafabrikens uppsättning av Verdis opera Ödets makt som skulle gått på Ystads Teater och vara del i Operafabrikens 10-årsjubileum. Men farsoten stoppade detta och nu kommer den förhoppningsvis 2021 i stället. OVIS har träffat Leena Malkki för ett samtal om operafabriken och hur den uppkomna situationen kan hanteras. Vi hoppas kunna lyssna på Leena på ett måndagsmöte under hösten när tiderna har normaliserats.

I år fyller Beethoven 250 år det är 75 år sedan krigsslutet. Wienoperan blev svårt bombskadad och öppnades efter en stor renovering med Beethovens härliga opera Fidelio. En mycket stor händelse som gick ut i direktsändning. Samtidigt i Högsby i Småland satt Trygve Hellners som köpt en radio på vilken han rattade in Wien och kommer rakt in i denna odödliga operahändelse. Läs om detta märkliga musikminne längre fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En operaförening som OVIS kan alla behöva och så även mästerspanaren Sventon. För att smälta in i den finare operavärlden och inte göra några klavertramp så söker han kontakt med OVIS för att inhämta nödiga kunskaper. Om detta kloka beslut kan Sventonkännaren Hr Rydnert berätta.

I det här Medlemsbladet finns inga annonser om några aktiviteter. I kalendern ses alla bokade operabesök för hela spelåret. Jag hoppas att vi i septemberupplagan av Medlemsbladet kan ha annonser om de närmast kommande föreställningarna. Ingen vet dessvärre när vi kommer in i ett tillstånd som närmar sig det normala.

Har vi tur kan det bli ett upptaktsmöte i september. Operagrillen är stängd tills vidare och vi kan då inte boka in några föreläsningar.

Vår stora sångtävling OVIS-rösten hoppas jag kan genomföras som vanligt i november och att vi då även kan ha vår högtidssammankomst ORFEUS-festen.

Vi skulle behöva ett operakorsord i Medlemsbladet! Kan någon lösa detta? Hör av er till undertecknad om någon har ett tips.

Jag vill också få in bidrag som kan publiceras i Medlemsbladet. Musikminnen, stora som små. Skicka undertecknad ert bidrag med e-posten så kan vi diskutera vad det kan bli av det.

Några av våra sångare från OVIS-rösten har vi kunnat sitta vid datorn och se när Operan har sänt digitala foajékonserter. Roligt att de får visa upp sig och de sjunger bra.

 

                Jörgen Oldbring
                              Ordförande