Medlemsbrev, maj 2023

Minnesord

Sören Nielzén, hedersmedlem i OVIS, avled den 28 mars 2023.

För framstående insatser som musikalisk ledare och dirigent vid Ystadoperan, som han startade tillsammans med Richard Bark, hyllades Sören Nielzén genom att utses till hedersmedlem i OVIS. Sören var även en mycket skicklig pianist.

Årligen hade vi förmånen att träffa Sören och hustru Kerstin på Orfeusfesten. Med glädje infann de sig varje år och deltog i festligheterna. 2021, då vi firade ett försenat 40-årsjubbileum av OVIS grundande, höll Sören ett varmt berörande och uppskattat tal om OVIS.

I november 2022 ringde Sören och meddelade att han var alltför dålig för att kunna närvara vid vår fest. Vid nästa firande av OVIS födelsedag kommer vi inte att kunna mötas vid entrén och hälsa Sören välkommen.

Hans stora och viktiga bidrag till Ystadoperans framgångar bär vi med oss i vårt minne.

                                            

OVIS-kalendern

MAJ

08 måndag kl.19 Mats Natt och Dag föreläser om Verdis ”Nabucco” på Dammfrigården. Teknikansvarig är Jörgen Oldbring.

09 – 12 OVIS besöker Dresden & Berlin med BK Travel Solutions. OVIS kontaktperson / Kristina Holmqvist/ 070-595 18 51

25 torsdag kl. 19 Mats Natt och Dag föreläser om ”La Traviata” på Dammfrigården. Jörgen Oldbring är teknik- ansvarig. OBS! Torsdagen den 25 maj!

28 söndag kl.15 OVIS besöker Göteborgsoperan för att höra ”Nabucco”. Avresa kl. 09.30. Kontaktperson/ Maj Ekman / 070-627 63 01

JUNI

03 lördag ”La Traviata” på Operan på Holmen i Köpenhamn. Slutsåld! Kontaktperson / Maj Ekman / 070-627 63 01

JULI

25 – 27 tis, on, to OVIS sommarresa till Vadstena & Läckö. 25 biljetter är bokade. Kostnad för dubbelrum 5600 kronor per peson och för ett enkelrum 6400 kronor.

SEPTEMBER

05 tisdag Upptaktsmöte på Tuppen kl.19.00. Sång av Elsa-Maija Helminen som tilldelats Tegstamstipendiet 2023. Ackompanjatör Albert van Pham. OVIS bjuder på fika. Genomgång av säsongprogrammet samt ev. frågor.

OVIS symposium blev till en trevlig och inspirerande dag inför vår resa till Dresden & Berlin.Bo Rydnert föreläste sakkunnigt om Wagners liv och leverne ur flera intressanta aspekter. Utdrag av samtida musik och samtida musiker som bl.a. Verdi, årsbarn med Wagner, Mendelssohn, och Brahms genomgicks. Viktiga hållpunkter mellan åren 1842 – 1869, tiden för Tannhäusers och Mästersångarnas tillkomst, analyserades så även Wagners privatliv.

Detta öppnade upp för eftermiddagens fortsatta föreläsningar.

Mats Natt och Dag presenterade först ”Tannhäuser” på sitt underhållande och även i tragiken humoristiska sätt. Venus i nämnda opera serverade dagens utbrott och det var inte nådigt.

Elisabeths hälsningssång ”Dich teure Halle”, pilgrimskören och Wolframs ”Sången till Aftonstjärnan” får vi snart åter höra i Berlin.

Därefter gick Mats över till ”Mästersångarna i Nürnberg” och vi hamnade mitt i ett glatt och ödesmättat mid-sommarfirande. Detta verk är Wagners egen historia och det enda av hans verk som kan kallas en komisk opera, där vanligt folk står i centrum för handlingen. Han gör upp med sitt eget förflutna och ett samhälle som inte förstår. I operan är det riddare Walther von Stolzing som råkar illa ut, då han anländer till Nürnberg. Kan Walter möjligen vara ett självporträtt av Wagner som en kämpande konstnär? Även den kände och fruktade musikskribenten Eduard Hanslick (1825 – 1904) lär ha ett porträtt i samma verk. Beckmesser, som med sin hammare högljutt och med en viss njutning markerar alla felaktigheter i sångarnas framförande, lär föreställa Hanslick. Ett avslut med knorr!

Nedanstående är skrivet av Hanslick som även då det gällde Wagner kunde visa en annan sida av sitt jag:

”Nattvakten som ensamt och långsamt skrida fram genom den tomma månbelysta gatan är en av de där poetiskt pittoreska effekter som framför allt Wagner förstår sig på”.

Även Pogners tal – ett operans mästerverk, måste höras. Hoppas att en klåfingrig regissör inte har påverkat föreställningen alltför mycket.

Vid den digitala uppkopplingen fanns Jörgen Oldbring. Vackra bilder, redogörande text och naturligtvis underskön musik trollades fram under dagens gång.

Tillsammans bjöd Bo, Mats och Jörgen oss på ett trevligt och givande symposium. Vi tackar!

                                                           **********

Två föreläsningar återstår, båda av Mats Natt och Dag och med Jörgen Oldbring ansvarig för det digitala.

Nabucco är bokat till måndagen den 8 maj kl. 19 på Dammfrigården.

Dock, La Traviata är bokad till torsdagen den 25 maj kl. 19 på Dammfrigården beroende på att alla dagar var bokade på såväl Dammfrigården som på Tuppen.

Det är en ständig pågående kamp om lokalerna i vår stad.

                                                           **********

Operabesök

”Fallet ”Makropolis” är nu hörd och avnjuten på Malmö Opera. Alla fina recensioner i media inklusive synpunkter från medlemmar som tidigare sett föreställning stämmer väl överens med våra egna upplevelser. Malmö Opera har åter levererat!

Framför oss har vi nu ”Nabucco” den 28 maj på GöteborgsOperan. Ni som anmält er får i vanlig ordning en påminnelse av vår kontaktperson Maj Ekman om vad som gäller för dagen. Mobil: 070-627 63 01.

Maj kommer också att höra av sig till alla som har anmält sig till ”La Traviata” den 3 juni på Operan i Köpenhamn. Detta gäller även den eventuella eftersitsen på Cataleya. Har du frågor kan du kontakta Maj på ovanstående mobilnummer.

                                                          **********

Resor

För all information inför vår resa till Dresden och Berlin den 9 – 12 maj ansvarar vår resebyrå, BK Travel Solutions. Mailadress:    birgitta.kjellander@bktravelsolutions.se            Mobil: 070-375 06 99

Avresa sker från P-platsen på baksidan av Malmö Opera kl. 08.30. Inlastning av bagage sker kl.8.20. Viktigt att alla är på plats, eftersom vi har en tid att passa i Gedser inför vår båttur till Rostock.

Hoppas att alla har sina pass klara inför resan och helst även era ”Europeiska sjukförsäkringskort” uppdaterade. Skulle någon behöva läkarhjälp underlättar det mycket, om man har ett uppdaterat kort.

Hoppas verkligen att vi får möta värmen på vår resa söderöver. Alla känner sig själv bäst och det är bara att anpassa sig till rådande läge. Med på resan har vi Isabel, som har varit med på våra två tidigare resor med BK. Hon har tagit ledigt från sitt ordinarie arbete för att kunna guida oss på vår tur. Stor ömsesidig uppskattning!

Har vi någon allergiker med på resan är det bra om ni redan har anmält detta till resebyrån. Underlättar alltid. Hör av er om ni har några frågor!

Sommar – och slottsopera i Vadstena och på Läckö den 25 – 27 juli

Opera i Vadstena ”Andefakriken” och på Läckö ”Macbeth” av Verdi. 25 biljetter är reserverade och 11 av dessa är bokade, samtliga betalda med en anmälningsavgift på 1000 kronor.

Totalpris för bussresa, 2 operabiljetter, 2 övernattningar inkl. frukost, 2 gemensamma måltider – 5600 kronor i dubbelrum per person och i enkelrum 6400 kronor.

Anmäl dig genom att sätta in anmälningsavgiften på 1000 kronor eller genom att betala in hela totalbeloppet på OVIS bankgiro 958-5944 eller swisha till nummer 123 365 2666.

Senaste inbetalning av totalavgiften är den 20 juni!

Vi återkommer med övrig information om bl.a. tider och menyval då vi fått in alla anmälningar.

Kontaktperson: Kerstin Falk / 070-943 77 65

Bästa vårhälsningar från styrelsen

genom Kristina