Medlemsbrev, april 2025

Programpunkterna passerar en efter en alltid med förhoppningen om att ni har kunnat njuta av det som erbjuds. Många av oss träffas även på konserthuset, Malmö Live, och sammantaget skapas ett mycket rikt kulturliv, som ger oss energi och glädje.

Vi har nu hört ”Salome” på Malmö Opera, en makaber historia av Richard Strauss. Laura Wilde som Salome gjorde en lysande tolkning av rollen såväl när det gäller sången, som galet barn eller dansare. Profeten Jochanaan sjöngs av Kostas Smoriginas och hans vackra röst passade väl in i rollen som bot-och domedagspredikant. Patrik Ringborg dirigerade den kraftfulla orkestern och det är en njutning att följa hans skicklighet att leda och lyfta orkestern till en mycket njutbar och hög nivå.

Önskar vi se en föreställning med utsökt vacker dekor och färgstarka kläder ska vi gå på balett. Detta upplevde vi på Operaen i Köpenhamn, då vi såg baletten ”Törnrosa” med musik av Tjajkovskij. Det danska kompaniet behåller sin höga status och erbjöd oss några timmars verklighetsflykt med skönhet, tyngdlöshet och vacker koreografi.

En grupp OVIS-medlemmar har nu även hört La Bohème på Malmö Opera. Många olika åsikter om upplevelsen har noterats. Själv fanns jag inte på plats och avstår därför att kommentera föreställningen.

OVIS-kalendern april, maj, juni, juli

April

12 lördag  kl.10-15  Operakurs 3 med Lennart Stenkvist på Malmö Live.

15 tisdag kl.19   Extra föreningsmöte angående en ev. stadgeändring av jurysammansättningen

vid finalen i OVIS-rösten

                          Mats Natt och Dag och Jörgen Oldbring förbereder oss inför

                          Wagners ”Mästersångarna i Nürnberg”.

                          Läs även Bo Rydnerts artiklar 1-3 om samma opera

27 söndag kl.15 Besök på Köpenhamnsoperan och ”Mästersångarna i Nürnberg”.

 __________________________________________________________________________                         

Maj

10 lördag kl.10-15  Operakurs 4 med Lennart Stenkvist på Malmö Live.

26 måndag kl. 17(18) – 21 Symposium ”Rösten” med Ulrika Nettelbladt och Clas Sköld.

                                           För deltagande ber vi om er anmälan eftersom smörgås med dryck,

                                           kaffe/te med kaka ingår till ett pris av 200 kronor. Vin till själv-

                                           kostnadspris därutöver. Oavsett stadgeändring eller ej på förenings-                 

                                        mötet kommer ni denna kväll har stor nytta av kvällens före-

                                           läsning, om hur du som jurymedlem hittar den bästa rösten.

___________________________________________________________________________________________

Juni

09 måndag kl.19  Inför sommarens resa till Savonlinna presenterar Mats Natt och Dag och Jörgen Oldbring

”Boris Godunov” av Musorgskij. Alla är välkomna oavsett deltagande i resan eller ej.

________________________________________________________________________________________

Juli

12-17 söndag-torsdag  OVIS resa till Operafestivalen  i Savonlinna

___________________________________________________________________________________________

Till detta medlemsbrev bifogas Bo Rydnerts tredje och sista artikel om ”Mästersångarna” i separat fil.

____________________________________________________________________________________________

Tankar om förberedelsen inför en operaföreställning

Det finns många olika sätt att förbättra sina kunskaper inför en föreställning och bör givetvis i första hand passa den enskilda individen. Ingenting är bättre än något annat, eftersom vi helt enkelt är olika som person och alla val ska betraktas med respekt och förståelse.

OVIS förbereder genom föreläsningar handlingen i operorna genom att lyssna till väl valda delar av aktuell opera. Dessutom visas korta hållpunkter på originalspråket inklusive översättning till svenska. Ett tillägg av historik uppskattas alltid. Andra föredrar att läsa och lyssna hemma. Den sociala biten försvinner då, såvida man inte trivs med att sitta ensam i lugn och ro och njuta. Båda valen gör att man under föreställningen till fullo kan njuta av sång och musik. Det finns säkert också någon som kanske bortser från handlingen och på plats enbart lyssnar till sången och musiken och helt njuter av detta.

Vill man kan man välja att göra mera djupgående analyser. Det historiska skeendet och även privatlivet har ofta påverkat kompositörer och librettister. Om man är intresserad och har tid över för detta kan man i handlingen hitta tolkningar av livets orättvisor, krig, lidande, missförhållanden, maktfullkomlighet, intolerans, främlingsfientlighet osv. Hur vi förbereder oss är en fråga om prioritering, intresse och / eller tid till förfogande.

Genom läsning av Bos artiklar får vi fördjupade kunskaper om Wagner och hans liv men även om den tid som han levde i och som naturligtvis påverkade honom väldigt mycket. Även hans uppväxt, då han tidigt blev faderslös, måste ha satt sina spår. Att knyta an till detta lämnar flera tolkningar för att förstå hur livet gestaltade sig, varför han valde att agera som han gjorde och konsekvensen av detta. Detta ska absolut inte ses som något försvarstal av Wagner. Alla vuxna, såväl konstnärer av olika slag som de hårt arbetande daglönarna århundraden tillbaka, är ett barn av sin tid med allt vad detta innebär.

Ett stort och varmt tack till Bo för tre mycket intressanta artiklar inför uppsättningen av ”Mästersångarna”. Analyserna har en stor bredd och innehållet går till djupet med viktig kunskap om Wagnertidens skeenden.

Bo, som var närvarande vid premiären av Mästersångarna i Köpenhamn, hyllar den mycket fina och välgjorda uppsättningen på Operaen. Sångarna håller en mycket jämn nivå, regi och scenografi en hög klass och uppsättningen en mycket tilltalande helhet.

Juryn för Vitabystipendiet är nu åter intakt. Elisabeth Boström har gått i pension och vi saknade då en kunnig representant från Malmö Opera. Till hennes efterträdare har utsetts Maria Sundqvist, konstnärlig ledare på Verkstan. Maria har med glädje tackat ja till uppgiften. Övriga i juryn är Ylva Kihlberg, dramaturg på Malmö Opera, Ulrika Nettelbadt, Clas Sköld och OVIS ordförande. Vi träffas den 10 april för ett första möte inför utdelningen av Vitabystipendiet.

Annons

Mycket välkomna till OVIS Symposium om ”Rösten”.

Detta är en efterlängtad repris av Ulrika Nettelbladts föreläsning i samma ämne. Nytt material har lagts till och vi har dessutom bjudit in Clas Sköld, f.d. operasångare och Casting Director på Malmö Opera.

Föreläsningen är mycket viktig och ger oss kloka råd inför en ev. stadgeändring av vilken jury som ska finnas vid finalen i OVIS-rösten. Det kan bli så att OVIS medlemmar genom sin röstning avgör vem av finalisterna som har den bäst skolade och vackraste rösten. Absolut inte någon lätt uppgift, som framför allt kräver hel del träning av lyssnandet.

Datum: måndag 26 maj kl.17 alt.18 – 21. Tiden beror på mängden material, som Ulrika och Clas väljer att presentera. Majbrevet kommer att ha exakt tidsuppgift.

Plats:    Annebergsgården

Kostnad: 200 kronor i vilket ingår deltagaravgift, servering av en räksmörgås alt. smörgås  med rostbiff och

vatten (Loka). Till måltiden finns även möjlighet att köpa vin till ett självkostnadspris av 20 kronor

per glas. OBS! Vinet betalas på plats. Måltiden avslutas med kaffe/te och kaka. Missa inte detta!

Anmälan senast torsdagen den 15 maj genom att betala in 200 kronor och samtidigt göra ert val av smörgås. Mycket välkomna med er anmälan till ett trevligt och givande symposium. Ingen begränsning av antalet deltagare.

________________________________________________________________________________________________

I dagarna bekräftas bokningen av operabiljetterna till Savonlinna. 36 medlemmar är anmälda, vilket är en mycket bra siffra. Om några fler skulle vilja följa med håller vi fem extra biljetter till personer som hastigt har ångrat sig eller nyligen blivit medlem i OVIS. Kontaktperson: Gunnar Johansson / 070-208 47 10.

Med vårlig hälsning,                 

Kristina Holmqvist