Förhoppningsvis har vintern nu rasat ut och vi kan se fram emot och njuta av värmande solstrålar och doften av syren. I april har trevliga och efterlängtade händelser avlöst varandra till gagn för oss opera – och musikälskare.
Mats Natt och Dag och Jörgen Oldbring förberedde oss väl inför besöket på Köpenhamnsoperan och ”Ariadne på Naxos”. Ställda inför en ovanligt stökig prolog kom deras genomgång väl till pass, så även inför operans följande innehåll. Samma presentarörer bjöd på en känsloladdad och berörande föreläsningskväll om ”Karmelitsystrarna” av Poulenc. På plats i Oslos arkitektoniskt spektakulära opera var vi innehålls-mässigt och mentalt förberedda för den tragiska och gripande föreställningen.
Två mycket tacksamma och stolta operasångare, barytonen Hannes Öberg och tenoren Fabian Düberg, tilldelades 2024 års Vitaby-stipendium på vardera 100 000 kronor. Utdelningen skedde vid en orkesterkonsert på Malmö Opera. I pausen bjöd OVIS på bubbel och mingel.
En för OVIS oerhört prestigefylld och glädjande händelse.
OVIS-kalendern
Maj
Måndag 13 kl. 19 Bo Rydnert föreläser om ”Tristan och Isolde” av Richard Wagner.
Tekniskt ansvarig: Jörgen Oldbring. Plats: Dammfrigården.
Söndag 26 kl. 15 Besök i Köpenhamn och Operan på Holmen, där vi upplever
”Tristan och Isolde” av Richard Wagner. Avresa kl. 13.30.
Måndag 27 kl. 19 Musikarkeolog Cajsa Lund föreläser om gamla tiders instrument.
Ta vara på denna unika upplevelse! Cajsa Lund är förmodligen den enda
i sitt slag i Sverige och har föreläst i flera länder. Dessutom har hon ett
flertal år spelat fagott i MSO. OBS! I kyrksalen Immanuelskyrkan!
Fredag 31 kl. 19 “Death and the Maiden” på Malmö Opera. OVIS biljetter slutsålda. _________________________________________________________________________
Juni
Måndag 03 kl. 19 Sista aktiviteten innan sommaruppehållet.
Britta Möllerström berättar om sin karriär som operasångerska från
starten som sjuåring och vidare genom en lysande karriär. Britta har allt
inspelat och har nu med hjälp av sin dotter fört över till en modernare
teknik. Det kan även hända att en eller annan moatjé dyker upp, kvällen
till ära. Missa inte Brittas minnen från Malmö Stadsteater och andra
scener. Plats: Dammfrigården. ____________________________________________________________
I augusti beger sig OVIS till årets sommaroperor i Stockholm & Opera på Skäret.
Styrelsen återkommer med löpande information under sommaruppehållet i juni och juli.
Resan till Vitaby av Ulla-Britt Bersveden
Sedan ett par år kände jag till att det fanns ett testamente till förmån för OVIS från makarna Margit och Elis Andersson i Vitaby. Hustrun avled 2001 och sen dess har mannen bott kvar i fastigheten som nämns i testamentet. Han var nu i 90-årsåldern. Behjälplig i handhavandet var en jurist i Simrishamn. Under våren 2016 kom detta i mina tankar vid flera tillfällen och jag nämnde för ordföranden att det skulle vara intressant att se huset. Bara utifrån och utan att störa.
En dag i början av juli gav vi oss iväg resande med tåg och buss på sommarkortet. Ingen av oss kände till Vitaby och vi höll på att passera det lilla samhället innan vi fick stopp på bussen. Vi promenerade tillbaka mot adressen, allt var stilla och många hus verkade befinna sig i törnrosasömn. Vad skulle vi finna på nr 16?
Vi fann en villa totalt inplastad under pågående reparation. P g a semester fanns ingen där. Men ganska snart gjorde sig en kvinna i grannhuset ärende ut i sin trädgård. Av henne fick vi veta att det hade varit en stor brand i huset, att den gamle mannen klarat sig och att ett försäkringsbolag nu totalrenoverade villan. Det hade varit en sensationell händelse i byn.
Lätt omskakade vandrade vi ut från bebyggelsen och landade vid Vitabykiosken, en serviceinrättning med ett par bensinpumpar och stort antal pizzor att välja mellan. Vi satt länge i plaststolarna utomhus och tittade på en och annan traktor eller bil som kom för att tanka och några cykelturister som passerade på vägen.
Arvet hade ju så när brunnit ner! Å andra sidan ökade det nu i värde.
På nätet kan man hitta det mesta och hemkommen googlade jag på ”brand i Vitaby”. Mycket riktigt. Ystads Allehanda hade en stor artikel med dramatiska bilder från branden den 10 februari 2016. Brandkårer och ambulans från flera stationer hade ryckt ut. Huset stod i ljusan låga. Mannen som bodde där hade efter ett par dygn på sjukhuset fått en tillfällig bostad.
Några veckor senare när OVIS var i Vadstena på sin sommarresa fick ordföranden telefonbesked om att Elis avlidit.
Nu inleddes en rad kontakter mellan OVIS, representerat av ordföranden, och juristen i egenskap av förordnad testamentsexekutor samt en granne som Elis redan gett fullmakt att sköta hans löpande utgifter, förhandlingar med försäkringsbolaget och praktiska göromål. Slutbesiktning av huset ägde rum i slutet av augusti. En av de mest erfarna mäklarna i trakten kopplades in. Det blev alltså flera resor till Vitaby och Simrishamn. Vår kassör och sekreterare deltog också.
Vi hade lyckan att möta tre vise män som med sina olika kompetenser och personliga kännedom om Elis i samråd med oss kunde hantera den kommande processen. Det gällde diverse praktiska åtgärder som röjning av källare, uthus och trädgård, målning av fönster, försäljning, bouppteckning och lagfartsansökning. Juristen hade också kontakt med Elis godhjärtade Lillebror i Uppsala, som skulle ärva övrig kvarlåtenskap. Han bidrog generöst med olika omkostnader i vetskap om att Elis ville att fastigheten skulle överlämnas till OVIS ”i fullgott skick”. Och det kan man verkligen säga att så blev det. Utgångsbudet sattes till 2 600 000, totalrenoverat och inflyttningsklart.
En stilla fredagseftermiddag i september reste vi till Kivik för att ta farväl av Elis. Liksom hustrun hade han önskat få sin aska strödd i havet. Paret hade inga barn. Med hjälp av Sjöräddningssällskapet följde två av oss och två grannar med ut i den lilla båten. Utanför Stenshuvud stängdes motorn av och en av grannarna strödde först lite aska över vattenytan och lät sedan urnan sjunka. En vit ros från OVIS och en röd från grannarna flöt lugnt på vattnet. Efter en tyst minut startade återfärden.
Grannen och hans hustru hade i sitt hem förberett en minnesstund. Några i sällskapet hade vuxit upp och bott i Vitaby hela sitt liv. Vi fick höra intressanta berättelser om huset och dess tidigare ägare, om hur livaktigt Vitaby varit. 1901 kom tåget till byn och ett samhälle växte upp en bit från kyrkbyn. Fram till 70-talet fanns banker, postkontor, bageri, åtskilliga affärer, järnvägshotell och flera bensinmackar. Nu finns inget av detta kvar. Stationshuset används för museijärnvägen och hotellet benämns bed and breakfast. En och annan fruktodling och så kiosken inte att förglömma!
Villan på nr 16 byggdes av en byggmästare på 1920-talet och har ansetts som en av de vackraste och unika i byn, förr med en välskött trädgård. Vi fick också dela grannarnas minnen av Margit och Elis.
Hur blev det med efterfrågan? Två intressenter var på visning, en av dem blev kvar. Ett svenskt par, bosatta i Tyskland sedan många år med planer på att återvända hem inför pensioneringen, fäste sig vid vår stilfulla villa. De vackra fönstren och det rödmålade hallgolvet gjorde intryck på hustrun och maken lät sig imponeras av centraldammsugaren! Nej, skämt åsido – de såg säkert fastighetens potential och känner sig nöjda med sitt val. Och Vitaby ligger i en enastående del av Skåne.
Första resan följdes av ytterligare sex. OVIS var driftsansvarig för fastigheten i sex månader, september 2016 – februari 2017. Många kontakter och åtgärder rörande praktiska och ekonomiska frågor har hanterats. Försäljningssumman blev 2 350 000. Efter olika avräkningar blir det en ansenlig summa kvar för stipendier till sångstuderande.
Ett varmt tack till Ulla-Britt Bersveden, f.d. vice ordförande i OVIS, för ett nedtecknat och välskrivet vackert minne.
__________________________________________________________________________
Vår kassör tar tacksamt emot medlemsavgiften på 250 kronor gällande år
! 2024. Sätt in på OVIS bankgiro 958-5944 eller swisha 123 365 2666. !
________________________________________________________________
Resan till Oslo och Göteborg var en lyckad och mycket trevlig fyradagarsresa. Oslo har vuxit till en mycket tilltalande och vacker stad med många fina museer, ett spektakulärt operahus och ett nytt Munk-museum. Operan Karmelitsystrarna gav upphov till många intressanta och engagerande diskussioner.
Klaus Mäkeles dirigering av Sjostakovitj 7:e symfoni, Leningradsymfonin, var en första klassens upplevelse, som vi sent kommer att glömma.
I Göteborg stod Carolina Sandgren för en mycket välsjungen och vacker Tosca. Tomas Lund presterade i mitt tycke en alltför svag Cavaradossi både sångmässigt och vad scengestaltningen beträffar.
Bästa vårhälsningar från
Styrelsen
genom Kristina