Medlemsbrev, april 2023

Med Nils-Göran Olves föreläsning och TV-versionen av Göran Genteles uppsättning från 1965 av ”Testamentet” / ”Fallet Makropulos” i färskt minne är vi väl förberedda inför vårt besök på Malmö Opera. Såväl den mediala uppmärksamheten som enskilda medlemmars utlåtande om föreställningen förebådar något alldeles extra.Den 26 april kan vi avgöra om omdömet håller.

Vårvärmen har blockerats av kyliga luftmassor men flitigt och troget har ni medlemmar ställt upp på operabesök både med och utan resa till resp. operahus. Intressanta föreläsningar har ni inte heller missat ej heller dagslångt seminarium. Vi tackar för den energi ni ger styrelsen genom er närvaro och ert intresse för OVIS verksamhet. Men… det återstår fortfarande flera musik-och sångupplevelser att ta del av, läs och välkommen att göra dina val!

OVIS – kalendern

April 22 lördag kl 10-17 Symposium med föreläsning av Bo Rydnert och Mats Natt och Dag. Teknikansvarig

JörgeOldbring. Ämne: Wagner, Tannhäuser och Mästersångarna i Nürnberg.

Sista inbetalningsdag den 11 april. Inbjud gärna dina vänner.

26 onsdag kl. 19 OVIS besöker Malmö Opera och ”Fallet Macropulos”.

___________________________________________________________________________________________________

Maj 08 måndag kl. 19 Mats Natt och Dag föreläser om Verdis ”Nabucco” på Dammfrigården. Teknikansvarig är

Jörgen Oldbring.

09-12 OVIS resa till Dresden & Berlin. Kontaktperson: Kristina Holmqvist / 070-595 18 51

25 torsdag kl. 19 Mats Natt och Dag föreläser om ”La Traviata” på Dammfrigården. För tekniken svarar

Jörgen Oldbring

28 söndag kl. 15 ”Nabucco på GöteborgsOperan. Kontaktperson: Maj Ekman / 070-627 63 01

___________________________________________________________________________________________________

Juni 03 lördag kl.12 ”La Traviata” på Operan på Holmen i Köpenhamn. Slutsåld! Kontaktperson Maj Ekman /

070-627 63 01. Eftersits på Cataleya planeras. Återkommer med detta.

___________________________________________________________________________________________________

Kassör Christina Heintz påminner om medlemsavgiften för 2023. Kostnad 250 kronor som sätts in på Ovis bankgiro 958-5944 eller swishas till nummer 123 365 2666. Inbetalningen är en förutsättning för att kunna följa med på våra utlandsresor, för att få köpa biljetter till bokade operauppsättningar och flerdagarsturer inom Sverige.

___________________________________________________________________________________________________

Repriserar annonsen för ett väl genomarbetat symposium.

Symposium

Lördagen den 22 april kl. 10.00 – 17.00 på Kockum Fritid.

Med anledning av resan till Dresden och Berlin har vi planerat ett gemensamt symposium för alla intresserade medlemmar med vänner. Gäller därmed inte bara för anmälda resenärer utan för alla medlemmar. Föreläsningarna behandlar Tannhäuser, Mästersångarna och Wagner under samma tidsperiod som gäller för de båda operorna.

Kl. 10.00 – 11.30 föreläser Bo Rydnert om

1. Existens, Ekonomi, Erotik

2. Händelser i Paris

3. Händelser runt Mästersångarna

4. Läsvärt om och av Wager

Kl. 11.30 — 12.30 gemensam lunch

Kl. 12.30 – 14.30 Mats Natt och Dag föreläser om Tannhäuser

Kl. 14.30 – 15.00 eftermiddagskaffe

Kl. 15.00 – 17.00 Mats Natt och Dag och Mästersångarna i Nürnberg

Dagen avslutas

Kostnad för dagen 650 kronor som sättes in på bankgiro 958-5944 eller swishas till 123 365 2666 senast den 11 april. Bekräfta per telefon om du har långsamt giro. Anmäl om du önskar fisk, kött eller vegetariskt. Kontaktperson Kerstin Falk / 070 – 943 77 65

______________________________________________________________________________________________Senaste nytt från BK Travel Solutions –vi är nu 33 personer anmälda till vårens utlandsresa till Dresden & Berlin. Skall inte OVIS ordna någon sommarresa, undrar ni säkert? Visst skall vi det!

Kerstin Falk har under några veckor arbetat med att säkerställa en resa upp till

Vadstena och Läckö den 25-27 juli. Ni som varit med tidigare vet vilka traditioner vi har och de önskar vi behålla.

Opera i Vadstena – ”Andefabriken” och på Läckö ”Macbeth” med musik av Giuseppe Verdi.

Resan upp genom det vackra Sommarsverige går genom de småländska lingonskogarna till ”Motell Lagan”. Här blir det stopp för en fika. Väl framme i Vadstena inloggning på Hotell Starby

Gemensam middag på Borgmästaren (gamla Mat från köket). Därefter promenad till slottet för introduktion.

Operan börjar kl. 18.30.

Efter föreställningen kan vi om vädret tillåter samlas på det gamla rådhuset för lite dryck och snacks.

Den 26 reser vi vidare via Lyrestad vid Göta kanal, där det blir ett stopp för fika, innan vi fortsätter till Lidköping och Edward hotell. Gemensam måltid på hotellet.

Buss till Läckö slott och föreställningen Macbeth. Buss åter till hotellet. Restaurangerna brukar ha öppet om någon så önskar. Den 27 juli hemresa.

Det är många beställningar och olika tider som skall passa ihop. Någon exakt summa vad det hela kostar har vi inte i nuläget. Priserna kan komma att justeras såväl något uppåt som nedåt. Det beräknade priset kan därför slå på någon hundralapp.

Enkelrum ca 6500 kronor och dubbelrum ca 5400 kronor per person.

Önskar någon anmäla sig redan nu går det bra att betala in en anmälningsavgift på 1000 kronor. Ni har då säkrat en av 25 platser på denna vackra och upplevelserika resa. Resterande inbetalning sker lite senare.

                                             

 Även i Skåne har vi möjlighet att uppleva många sommaroperor.

Leena Malkki och Operafabriken sätter i år upp ”Fidelio”, Beethovens enda opera. Dessutom presenteras två fina konserter. För kontakt: +4676 127 26 76 E-mail: leenamalkki.operafabriken@gmail.com

www.skanskaoperan.nu finns information om årets sommaropera, nämligen ”Tosca”av Puccini.Regissör är Ola Hörling. Medverkande är bl.a. Joakim Larsson, vinnare av Publikens pris i OVIS-rösten och Philip Hartman, som tilldelats Tegstamstipendiet.

På Ystads Teater kan vi se ”Casanova”, en operett med många välkända sångarnamn. Flera vinnare av OVIS-rösten deltar – Susanne Resmark, Henning von Schulman, Carolina Sandgren och Tor Lind. Dessutom har vi Elin Eriksson som har tilldelats Tegstamstipendiet. Biljetter köper du på   www.kammaroperasyd.se

I Höör återuppsätter man sommaroperan ”La Scuola” med premiär den 2 augusti.  Mailadress:  www.sommaropera.se I nuläget lite information på hemsidan.

På Tivoli I Köpenhamn finns dessutom en konsertsal där vi kan lyssna till fantastiska musiker, solister och dirigenter av högsta klass. Vid köp av konsertbiljett är entrén kostnadsfri. Väl värt ett besök!

Styrelsen önskar er alla

en fortsatt skön och GLAD PÅSK!

Kristina