Medlemsbrev, juni-juli 2022

Med baletten Don Quijote till musik av Ludwig Minkus avslutade OVIS säsongen och jag vill nästan påstå att den begeistrade publiken dansande lämnade Det Kongelige Teater.

Den danska balettkåren håller sin klass och vi kan skatta oss lyckliga över att bo granne med Köpenhamn och få tillgång till alla kulturella upplevelser på andra sidan sundet. Lika trevligt är det att möta våra danska besökare på Malmö Opera och på övriga svenska kulturscener.

I maj, med tre månaders fördröjning, genomförde Erik Graune sitt årliga seminarium. I fortsättningen kommer vi givetvis att återgå till februari månad om inte något oförutsett inträffar.

Med rubriken ”Den romantiska operaprimadonnan – men även den romantiska operahjälten” lotsade Erik Graune oss genom århundraden av en intressant utveckling av könsrollerna från Monteverdi till Verdi. Tekniker var Jörgen Oldbring, som med van hand skötte det väl genomtänkta valet av inspelningar och bilder.

Sommaropera Warberg med ”Don Giovanni” får besök av OVIS tisdagen den 16 augusti. 27 personer har anmält sig till resan då även en lunch på Laxhuset i Heberg ingår. I ett kommande utskick ges möjlighet att välja mellan laxrätt och kötträtt. På scenen i den fina gamla teatern får vi som Donna Anna höra Sabina Bisholt, lyrisk sopran, som debuterade 2017 som Margherita i Faust på Norrlandsoperan, som Don Giovanni, barytonen Hannes Öberg, som vi bl.a. hört på Läckö slott och som Leporello, Joakim Larsson, basbaryton, som vunnit andra pris i OVIS-rösten och även tilldelats Tegstamstipendiet 2018. Något att se fram emot!

Övriga sommaroperor i Skåne – se resp. hemsida för tid, plats och biljett.

Skånska Operan sätter i år upp ”Trollflöjten” med Julia Ojansivu,som sjunger rollen som Nattens drottning. Även hon har varit finalist i OVIS-rösten. Mellan den 9 juli och 18 augusti är 23 föreställningar planerade, fördelade på 9 orter. Palladium i Malmö får besök den 5/8, 6/8, 9/8 och 10/8.        www.skanskaoperan.se

I Höör kan vi uppleva den nyskrivna ”Näktergalen” baserad på en berättelse av H. C. Andersen. Galapremiär den 4 augusti.  Hemsida:   www.sommaropera.se        Biljetter:  nortic.se

www.kammaroperasyd.se kan ni läsa om ”Askungen”, en operettsaga för vuxna. Föreställningen spelas på Ystad Teater den 1 – 10 juli. Nina Pressing sjunger rollen som Askungen och Richard Söderberg som styvmamman. Övriga sångare i ensembeln är Elisabet Einarsdottir, Caspar Engdal, Lars Arvidson, Carolina Sandström och Susanne Resmark. Idel kända medverkande!

Båstad Kammarmusikfestival hittar ni på  www.bastadkammarmusik.se Med titeln ”Två sidor av samma sak” firas 30-årsjubileum den 27 juni – 2 juli. Konstnärlig ledare är Cathrine Winnes och festivaltonsättaren är 150-årsjubilerande Hugo Alfvén, festivalens äldsta festivaltonsättare någonsin.                                                   

Norrut i Sverige finns ännu mer att njuta av.

På andra sidan bron finns en del gratisföreställningar att se vad gäller såväl opera som balett. Finns intresse så svara till   mail@ kglteater.dk

Inför säsongen 2022 – 2023 är ännu inte alla operor släppta men på nästa sida följer de för OVIS bokade operorna inför nästa säsong. Övriga släpps löpande och bevakas av ombuden

”Brudköpet” av Smetana den 25 september kl. 15.00 på GöteborgsOperan

”Katja Kabanova” av Jánacek söndagen den 2 oktober kl. 15.00 på Den Gamle Scene i Köpenhamn

”Askungen” av Rossini lördagen den 22 oktober kl. 19.30 på den nya Operan på Holmen.

”Romeo & Julia” av Gounod den 7 december kl. 19.00 på Malmö Opera

”Hoffmans äventyr” av Offenbach den 11 december kl. 15.00 på GöteborgsOperan

”Figaros bröllop” av Mozart den 31 januari kl. 19.00 på Malmö Opera

”Fallet Makropulos” av Jánacek den 26 april kl. 19.00 på Malmö Opera

ANNONS för Brudköpet av Smetana (Handlingen bifogas senare i ett extra utskick.)  Verket kännetecknas av ett intressant libretto och musikaliskt karaktäriserade figurer. Smetanas musikstil är tydligt förankrad i den romantiska traditionen – melodiöst och åskådligt. Brudköpet är Smetanas första försök att skriva en komisk opera. Den handlar om trassliga familjeförhållanden med ingiften och olika barn från olika äktenskap. Klasskillnader finns och även en försäljning av bruden med sentimentala och vemodiga partier. Verket från 1866 skrevs om och Smetana tillfogade en nationell tjeckisk kolorit och lade in älskade dryckesvisor och polkor. Ett anländande cirkussällskap sätter dessutom fart på handlingen. Brudköpet ser vi på GöteborgsOperan den 25 september kl. 15.00. Speltid ca. 2 timmar och 45 minuter. Buss avgår kl. 09.30 från P-platsen bakom Malmö Opera. Lunch denna gång på GöteborgsOperan med stor räksmörgås och ett glas vin. Resa, biljett på bra plats och lunch på Operan kostar 1 480 kronor. Önskar du äta lunch på egen hand betalar du för resa och operabiljett 1 175 kronor. Du kan anmäla dig redan nu genom att sätta in vald summa på OVIS bankgiro 958-5944 eller swisha till nummer 123 365 2666. Sista dagen för inbetalning är den 18 juli. Vänta inte för länge – de förbokade biljetterna kan ta slut.

Vi annonserar även Katja Kabanova av Janácek. Tid och plats – den 2 oktober kl. 15.00 på Den gamle Scene i Köpenhamn. Avresa kl. 13.30 från P-plasten bakom Malmö Opera. Handlingen följer i ett extra utskick under sommaren. Denna gång har styrelsen tänkt att avstå lunch före resan över bron och istället helt valfritt samlas på Catalya här i Malmö vid hemkomsten och då tillsammans äta och dricka något gott och diskutera dagens upplevelser och annat av intresse. Förbeställning av mat kommer att göras genom OVIS efter individuellt val.

Kostnad för resa och operabiljett 1 310 kronor.  Sista dagen för inbetalning är den 29 juli till bankgiro 958-5944 eller swish till 123 365 2666.

OVIS styrelse önskar er en skön och upplevelserik sommar och tackar för visat intresse!

Vi ser fram emot höstens gemensamma kulturella operabesök, resor och personliga möten.

Bästa hälsningar till er alla från styrelsen

genom Kristina Holmqvist