Medlemsbrev, maj 2021

Under dryga månader har vi längtat efter våren och en maj månad med gröna träd och blommande buskar, en upplevelse som för många aldrig tyckts viktigare än nu. Den 1 juni kan vi om möjligt få veta om restriktionerna hävs något och om detta kan hjälpa oss till ett mera variationsrikt liv.

Oavsett hur det blir, pågår ett intensivt arbete på våra kulturinstitutioner med planering av efterlängtade uppsättningar av olika slag. Maj Ekman, OVIS operaombud för scenerna bl.a. i Köpenhamn, har gjort en fin sammanställning av ett mycket lockande program. På styrelsemötet den 1 juni beslutar styrelsen vilka föreställningar vi skall boka biljetter till.

Malmö Opera har hitintills annonserat tre operor som vi kommer att förbeställa biljetter till. Två operor är från Glyndebournefestivalen, ”En midsommarnattsdröm” den 2/10 – 6/11 och ”Barberaren i Sevilla” av Rossini den 12/2 – 31/3 2022. Därutöver kan vi lyssna till Mozarts opera ”Mitridate” från 1770, i samarbete med den Kongelige Teater, Concerto Copenhagen och Skånes Dansteater. Speltid: 14 – 20 april 2022. Ombuden har förtur till biljetterna för dessa tre föreställningar.

Stenhammarfestivalen i Norrköping och Sommaroperan på Läckö slott har båda meddelats inställda – de är och förblir en hägring till sommaren 2022.

Leena Malkki med Operafabriken gör ett nytt försök med ”Ödets makt” av Verdi. Hennes energi och beslutsamhet inför uppgiften är mer än beundransvärd. Problem finns att skapa ett inte alltför dyrt boende för tre av sångarna, som alla kommer från andra länder. Under en period av två månader befinner de sig i Sverige, och med tanke på den kärva tid som är och har varit, är det inte lätt att få den ekonomiska delen att gå ihop. Har någon en bra idé för deras boende, får ni gärna återkomma.

Från en av våra medlemmar har det inkommit ett tips på en fin sångupplevelse, ”Operastjärnor i skymningen”.  Här får ni en möjlighet att uppleva fantastiska operapärlor. Detta är en utomhusföreställning med fyra sångare från Köpenhamnsoperan (inkl. Henning von Schulman). För mer information, gå in på:   www.tomarps-kungsgard.se  

Vi tackar för informationen och tar gärna emot fler goda idéer!

Styrelsen fortsätter arbetet med höstens förberedelser.

Elena Jordan, vår skickliga ackompanjatör, har efter förfrågan meddelat att hon gärna fortsätter samarbetet med OVIS. Ett viktigt och glädjande besked!

Lokal för finalen i OVIS-rösten är redan förbokad till måndagen den 8 november. Plats: Sankta Marias Församlingshem.

Vår kassör Christina Heintz påminner åter om prenumerationen på den innehållsrika tidskriften Ascolta, utgiven av Operaens Venner i Danmark. Tidningen är mycket läsvärd. Kostnaden fram till den 30 juni är 475 SEK som sätts in på OVIS bankgiro 958-5944 innan den 30 juni. Därefter höjs avgiften till 530 SEK.

Efter sommaren skall styrelsen göra ett försök att återkomma med utgivningen av Medlemsbladet. Vi är några i styrelsen som hoppas kunna sätta oss in i arbetet och testar nu hur de befintliga programmen i våra datorer kan täcka upp det som krävs för att ge ut vårt blad. Några sex utgivningar blir det inte i början utan det får bli en försiktig start med 3 – 4 tillfällen, åtminstone första året. Vår ekonomi måste också kunna bära kostnaden för utgivningen.

Uppmanar er att gå in på OVIS hemsida och läsa regelbundet,  www.ovis.nu  . Vi kommer att fortsätta med våra medlemsbrev och dessutom kompletterar vi ständigt med aktuella meddelanden på hemsidan.Även medlemsbreven finns på vår hemsida. Ni kan nå oss på följande e-postadress: info@ovis.nu

Att OVIS medlemmar är duktiga skribenter har vi blivit varse under en lång tid. Vi är tacksamma om ni kan bidra med korta presentationer av böcker, artiklar, föreställningar och skivor som ni har läst, sett och hört under de gångna månaderna och framöver. Helt säkert av stort intresse för oss alla. Dessa presentationer har vi planerat att lägga in på hemsidan. En recension är alltför lång för en hemsida och därför sparar vi dessa till vårt medlemsblad åter ges ut. Även då går det naturligtvis att skriva presentationer både för hemsida och medlemsblad.

Tankarna och idéerna är många och med hjälp från våra medlemmar (och vaccinet) kan vi säkert ta oss igenom denna prövande tid, och med de möjligheter som erbjuds efterhand presentera en ganska så bra säsongsplanering för OVIS.  Vi vill helst göra en omedelbar start, då tillfället erbjuds.

Det blir till att hoppas, hoppas – att vår tillvaro åter skall fyllas av efterlängtade kulturella upplevelser.

Med hälsning till er alla och en önskan om en fortsatt skön vår!

Styrelsen i OVIS /

Kristina Holmqvist