Medlemsbrev, oktober 2023

Höstens aktiviteter innebär en lång rad av spännande och trevliga upplevelser.

Mats Natt och Dag med sin föreläsning om Aida och Jan Mark med ”La Clemenza di Tito”, båda med uppskattad digital hjälp av Jörgen Oldbring, har redan förberett oss inför operaåret.

Aida blev en uppskattad föreställning, moderniserad utan att tappa sin trovärdighet, och samtidig väldigt vacker med en scenografi av digital hög klass. Dessutom välsjungen av såväl solister som kör samt en operaorkester som aldrig gör besökarna besvikna.

OVIS står dock inför ett kommande problem, som måste lösas. Många föreningar söker förgäves efter en duktig ekonom som kan hålla i kassörskapet. Vi har en sådan kassör, oerhört uppskattad och kunnig. Läs följande meddelande skrivet av OVIS kassör, Christina Heintz.

 Vill du bli OVIS nästa kassör?

 Snart får du möjlighet att bli en del av OVIS styrelse med den viktiga uppgiften att vara kassör. Du bör ha ett intresse för och viss kunskap om ekonomi och gilla ordning och reda.  Din uppgift blir att kolla främst inbetalningar till banken, upprätta deltagarlistor till våra  olika aktiviteter, lämna underlag till bokföring och hantera kontantkassan. Nuvarande kassör erbjuder sig att sköta bokföringen i vårt bokföringsprogram och hantera verifikationerna. Enligt överenskommelse efter vad vi tycker fungerar praktiskt bestämmer vi vem som hanterar utbetalningar och övriga speciella händelser som deklaration, resegarantin och stipendierna.

Att arbeta ideellt i styrelsen är ett bra och trevligt sätt att komma in i föreningen och kunna  påverka dess verksamhet tillsammans med opera- och musikintresserade personer. Vill du veta mer kontakta nuvarande kassör Christina Heintz, 070-8235878 eller cheintz874@gmail.com  Anmäl ditt intresse till Anna Natt och Dag, tel. 0730-333094, epost nattochdag.annac@gmail.com.

OVIS-kalendern

Oktober

08 sön kl. 15 ”La Clemenza di Tito” av Mozart på Köpenhamnsoperan, nya  scenen. Ovis biljetter är slutsålda.

09 mån kl.19 Violinisten Rebecka Karlsson föreläser om den tidiga musikgenren, om sitt arbete med tidig

musik och sin medverkan i operaproduktioner. Plats: Dammfrigården. Se Medl.brev , augusti.

14 lör Uttagning till finalen i OVIS-rösten. Plats: Gulan.

 16 mån kl.19 Mats Natt och Dag föreläser om ”Eugen Onegin” av Tjajkovskij. Digitalt ansvarig: Jörgen OldbringPlats: Dammfrigården.

23 mån kl.19 Final i OVIS-rösten på Sankta Maria församlingshem. Medlemmarna utser vinnaren av ”Publikens pris”.

29 sön kl.15 ”Eugen Onegin” på Köpenhamnsoperan, nya scenen.

————————————————————————————————————————————————–

November

06 mån kl.19 Mats Natt och Dag och Jörgen Oldbring presenterar ”Lohengrin” av Richard Wagner.

Alla är välkomna oavsett resa till Amsterdam eller ej.

10 – 12 fre –sön Resan till Amsterdam.      

18 lör kl. 18 Den tänkta Orfeus-festen. Med anledning av en konkurs  är vi i nuläget utan lokal. Kom gärna med förslag.

 27 mån kl.19 Mats Natt och Dag föreläser om ”Don Giovanni” på  Dammfrigården med Jörgen Oldbrings digitala hjälp.

 ————————————————————————————————————————————————–

December

01 fre kl.19 ”Don Giovanni” på Malmö Opera. OVIS bokning är  gjord och resterande biljetter återlämnade.

 17 sön kl.13 Baletten ”Nötknäpparen” på den Gamle scenen vid Kongens Nytorv.

Senaste inbetalningsdag den 16/10 Läs mer i Medlemsbrev, september 2023. 

 Kontaktperson: Maj Ekman / 070-62 76 301

————————————————————————————————————————————————-

Planeringen för våren är i stort sett klar. Annonser för Drott och marsk och Madame Butterfly på Köpenhamnsoperan och för Turandot på Malmö Opera följer i detta medlemsbrev.

Övriga operor som är bokade är Ariadne på Naxos och Tristan och Isolde i Köpenhamn, Platée i Göteborg och Death and the Maiden på Malmö Opera.

Därutöver följer operorna vi upplever på våra resor utomlands och även på resor under flera dagar i Sverige.

Påminner om att medlemsbreven även läggs ut på hemsidan, ovis.nu  De är dock redigerade, bilderna är t.ex. borttagna. Ofta finns hänvisning i OVIS-kalendern till det medlemsbrev ni hittar informationen i. Breven är placerade med det senaste överst. Det är bara att klicka in sig.

Annonser

Påminner om annonsen för baletten ”Nötknäpparen” på Gamla scenen i Köpenhamn. En bättre och vackrare start på julen kan man knappast tänka sig.

Se informationen i Medlemsbrev, september. Senaste anmälningsdag den 12 oktober.

Kontaktperson: Maj Ekman / 070-62 76 301

————————————————————————————————————————————————– 

”Drot och marsk”, en av Danmarks två nationaloperor, är ett tragiskt sångdrama i fyra akter av Peter Heise och byggt på folkvisan om ”Marsk Stig”.

Heise är en av Danmarks största sångkompositörer. Han förenar sångspelets äldre tradition med modernare musikdramatiska stämningar, där italienska och franska inflytanden spåras. Operan handlar om kung Erik Klipping och är ett knivskarpt musikdrama om konspiration, makt och mord.

Fredagen den 2 februari kl. 19.30 hör vi ”Drot och marsk” på operan i Köpenhamn, nya scenen. Uruppförande 1878 på det Kongelige Teater vid Kongens Nytorv. 

Avresa från Malmö Operas P-plats kl. 18.00.    Speltid: 3 tim. 05 min. inkl. 1 paus.

Hemresa kl. 22.55 med ankomst till Malmö kl. 23.35.

Kostnad för resa och operabiljett: 1665 kronor. Anmäl dig genom att sätta in avgiften på OVIS bankgiro 958-5944 eller swisha till 123 365 2666.

Senaste inbetalningsdag den 24 november. Kontaktperson: Maj Ekman / 070-62 76  301.

_______________________________________________________________________

Söndagen den 3 mars besöker OVIS Malmö Opera för att höra ”Turandot” av Puccini, en av världens mest spelade och populära operor. Föreställningen är en samproduktion med Finlands Nationalopera.

Speltid: 2 tim. 40 min., 3 akter.  Regi: Sofia Jupither.

Rollen som Calaf sjunges av Daniel Johansson , Liu´- Kine Sandtrø, Mandarin – Henning von Schulman.

Kostnad för biljett: 750 kronor / för biljett och pausfika 840 kronor.

Du kan välja mellan kaffe eller te + cheesecake alt. ett glas rött eller vitt vin. Beloppet sättes in på OVIS bankgiro

958-5944 alternativt med swish till nummer 123 365 2666. Senaste inbetalning torsdagen den 28 december.

Biljetterna skickas hem. Kontaktperson: Kristina Holmqvist / 070-59 51 851

————————————————————————————————————————————————–

Söndagen den 25 februari kl. 15 har OVIS förbokat biljetter till Puccinis ”Madame Butterfly” på Köpenhamnsoperan, nya scenen.  Speltid: 2 tim.45 min. inkl. 1 paus.

Avresa kl. 13.30 från Malmö Operas parkering. Hemresa kl. 18.05. Hemkomst kl. 18.45.

Kostnad för operabiljett och resa. 1820 kronor.

Pengarna sättes in på OVIS bankgiro 958-5944 alternativt med swish till nummer  123 365 2666. Senaste inbetalningsdag den 14 december.

Kontaktperson: Maj Ekman / 070-62 76 301.

—————————————————————————————————————————————————

Uttagningen till OVIS-rösten är i år förlagd till den 14 oktober och dessutom med en paus till finalen måndagen den 23 i samma månad. Detta för att lugna ner tempot och göra ett fullgott arbete. 

Tidigare år har vi haft tävlingen under helgen vid Alla helgons dag i november. Väldigt många av sångarna är då engagerade i våra kyrkor och det har varit stressande för dem. Efter tävlingen får styrelsen nu avgöra vilket som är bäst. 

Med mycket god hjälp av juryn har nu 12 sångare fått besked om deltagande i uttagningen till finalen. Till finalen utses 6 – 8 sångare som OVIS medlemmar kommer att möta och bedöma måndagen den 23 oktober i Sankta Marias församlingshem, mitt emot vattentornet vid Södervärn. Juryn utser vinnaren av OVIS-rösten och publiken dvs. medlemmarna utser vinnaren av ”Publikens pris”. Viktigt att veta som ny medlem är att det inte är den aria eller romans / sång som man själv gillar bäst som rösten ska läggas på utan det är sångarnas röster, scennärvaro och utvecklingsmöjligheter som ska bedömas. Inte helt lätt men glöm aldrig att det är den personliga upplevelsen som räknas och inte övrigas tyckande. Musikupplevelser är i högsta grad individuella och därför med respekt väldigt spännande att diskutera.

 Tyvärr har vi åter råkar ut för en större malör. Annebergsgården, där vi brukar avhålla Orfeusfesten, är försatt i konkurs och ärendet ligger hos konkursförvaltaren. Detta gäller ytterligare några av ägarens restauranger.

Vi är följaktligen avbokade till den fest som var helt färdigplanerad och klar. Finns det någon medlem som kan ge oss tips om en lämplig lokal? På Malmö Opera har man föreställning och då kan vi inte vara på Grillen. I lokalen måste det finnas ett piano, vi vill gärna serveras mat och dryck enligt tradition och kostnaden ska vara rimlig. Tänk gärna till och återkom med förslag. Styrelsen är ytterst tacksam för era idéer.  Många tillfällen till OVIS-aktiviteter framöver, det ser vi fram emot.

Väl mött,  Kristina