Medlemsbrev, september 2021

September, och därmed gör hösten sitt intåg, älskad av många för den vackra färgskalan, den friska luften och kanske även för ett begynnande mörker. Denna övergångsmånad innebär också att OVIS säsongsprogram presenteras vid upptaktsmötet, som alltid präglas av förväntan och återseendets glädje, därutöver en underhållande musikupplevelse av kända sångare och musiker.

Här följer Mats Natt och Dags upplevelse av årets upptaktsmöte, en personlig, informativ och välskriven artikel.

Vi kom ett femtiotal operaälskare från Malmö, Lund, Helsingborg och orterna däremellan och samlades i den varma sensommarkvällen på Annebergsgården för att delta i OVIS upptaktsmöte säsongen 2021/2022. Vi hade ju knappt sett varandra sedan det senaste upptaktsmötet ett år tidigare, så återseendets glädje var både synbar och hörbar när vi bänkade oss för en god kopp kaffe med ostkaka.

Kristina Holmqvist redogjorde för planerade aktiviteter och lockade med operabesök i Köpenhamn, resa till Hamburg, En Midsommarnattsdröm på Malmö Opera och mycket mera. Skulle detta verkligen bli av eller skulle vi luttrade musikälskare bli besvikna än en gång?

Besvikna blev vi i vart fall inte på den underhållning som bjöds. Joakim Larsson, baryton och pristagare i OVIS-rösten och dessutom Tegstamstipendiat samt pianisten Markus Kvint bjöd på ett varierat och intressant program med temat ”Barytonen sjunger om kvinnan.”  Programmet innehöll nummer från Faust, Don Pasquale, Don Giovanni, Figaros Bröllop, Tannhäuser och Glada Änkan samt som extranummer Bergmanden av Emil Sjögren med text av Henrik Ibsen. Hela programmet framfördes på ett utomordentligt sätt med stor musikalitet, känsla och humor. Vi fick njuta av två verkligt fullfjädrade artister, som uppenbarligen älskade att äntligen få uppträda inför en ”analog”, närvarande publik.

Styrkta till kropp och själ begav vi oss hemåt upplivade av den underbara musiken. Luften var fortfarande ljum, men ändå fanns det kalla tvivlet där. Vi hade ju fått uppleva så många besvikelser, så många förhoppningar som inte hade infriats. Skulle vi drabbas än en gång? Men så kom beskedet bara några dagar senare.  Sverige slopar alla restriktioner! Konsertsalar och operahus kan fyllas utan begränsningar igen! Äntligen, äntligen återgår livet till något som liknar det normala. Eller? Nej, den HÄR gången är det på riktigt!

Av Mats Natt och Dag

Detta medlemsblad innehåller även en kalender som alltid tidigare fanns med i våra medlemsblad. Brita Nilsson ansvarar för denna. Beroende på rådande läge har det varit ett problem att synkronisera alla de frågor som ingår i bokningen av våra arrangemang.

Föreställningen av Faust är bokad till den 17 oktober kl. 15.00 och hörs på Operan i Köpenhamn. Faust är slutsåld!

Musik: Charles Gounod – Text: Jules Barbier och Michel Carré efter Goethe

Uruppförande: Teatre Lyrique i Paris den 19 mars 1859

Personer:

Faust: Niels Jörgen Riis

Margareta: Sofie Elkjaer-Jensen

Mefistofeles: Kyungil Ko

Valentin: Lothando Qaue

Siebel: Kari Dahl-Nielsen

Wagner: L Ch Back/Rasmus Ruge

Martha: Hanne Fischer

Director: Jan Philipp Gloger

Genopsætningsinstruktør: Manuel Schmitt Conductor: Marie Jacquot

Set Designer: Ben Baur

Costume Design: Karin Jud

Choreographer: Ramses Sigl

Lighting Design: Franck Evin

AKT 1

Faust åkallar djävulen för att han förbannar livet och den kommande ålderdomen.  Mefistofeles erbjuder rikedom och makt men Faust vill ha evig ungdom. Faust tvekar, priset för detta är hans själ. Faust ser Margareta i en vision och då träffas avtalet.

AKT2

Valentin och hans vänner ska dra ut i krig.  Valentin ber för sin syster Margareta.  Mefistofeles smädar soldaterna, särskilt Valentin. Faust ser Margareta på väg till mässan. Siebel närmar sig henne men Mefistofeles går emellan och istället tilltalar Faust henne.

AKT 3

Siebel plockar blommor till Margareta men de vissnar i hans hand tills han stänker vigvatten på blommorna. Faust och Mefistofeles kommer in och Mefistofeles sätter ett juvelskrin på trappan i stället för Siebels blommor. Margareta och Faust blir ensamma. När de går in i huset hånskrattar Mefistofeles.

AKT 4.

Faust har övergett Margareta men Siebel är trogen. Margareta ber i kyrkan men Mefistofeles förutsäger hennes dom. Återkommen från kriget förstår Valentin att något är fel. Valentin och Faust duellerar, Mefistofeles går emellan. Valentin förbannar Margareta och dör.

AKT 5.

Faust ser Margareta i en vision under Walpurgisnatten. Hon är dömd för att ha dödat sitt barn och väntar på döden. Hon ber om räddning och sjunker livlös ner. En himlakör ger svaret på hennes bön. Hon är räddad.

Längd 3 tim. och 10 min. inkl. paus.
Buss avgår från P-platsen bakom Malmö Opera klockan 13.30 OBS!  Glöm inte ID-handling, Covid-pass och munskydd.

Oktober 

Föreläsning ”En midsommarnattsdröm” måndagen den 11 oktober klockan 19.00. Lokal meddelas senare.

Charles Gounods ”Faust” Operan i Köpenhamn söndagen den 17 oktober klockan 15.00. Benjamin Brittens ”En midsommarnattsdröm” Operan i Malmö  onsdagen den 27 oktober klockan 19.00

November 

Final i OVIS-rösten  måndagen den 8 november klockan 19.00 i lokalen i S:ta Marias Församlingshem.  Entré 50 kr.

Orfeusfesten  lördagen den 20 november klockan 18.00 på Annebergsgården. Mer information lämnas senare.

2022

Januari 

Giuseppe Verdis ”Maskeradbalen” Operan i Köpenhamn lördagen den 22 januari klockan 12.00.

Februari

Gioacchino Rossinis ”Barberaren i Sevilla” Operan i Malmö eller i…

Mars

”Barberaren i Sevilla” Mer information lämnas senare

Eventuell resa till Hamburg den 25-27 mars

April

W.A. Mozarts ”Mitridate, re di Ponto” Operan i Malmö. Mer information lämnas senare.

Maj

Baletten ”Don Quixote” på Gamle Scene i Köpenhamn söndagen den 15 maj. Mer information lämnas senare.

Viktigt vid anmälan till OVIS aktiviteter

Då våra aktiviteter annonseras i medlemsblad alt. medlemsbrev är det dags för medlemmarna att anmäla sig till önskad aktivitet genom att betala in gällande avgift till vårt bankgiro. Först då är er anmälan giltig.

Att ringa eller maila in en bokning då endast en muntlig information har lämnats innebär att er anmälan är ogiltig och kommer hädanefter inte att godkännas. Vi kommer med andra ord att stryka dessa anmälningar.

Tillvägagångssättet skall var schysst och lika för alla – alla skall ha samma likvärdiga chans att få tillgång till biljetter och platser till våra aktiviteter. Självklart gäller dessa regler också för styrelsens ledamöter – ingen går före någon annan och alla betalar in samma avgift för resp. arrangemang.

Tacksam för respekt för dessa självklara regler.

OVIS-rösten

Uttagning inför juryn sker söndagen den 7 november. Vi har nu fått tillstånd att genomföra detta på ”Gulan”. Reglerna är av säkerhetsskäl mycket stränga. Måndagen den 8 november kl.19.00 hoppas vi kunna få lyssna på finalisterna för att utse vinnaren till OVIS-rösten = Juryns pris och vinnaren av Publikens pris. Lokaler är bokade på Sankta Marias församlingshem. Datum för Orfeusfesten – lördagen den 20 november kl. 18.00. Vi återkommer med detta.

Nytt försök har gjorts av Maj Ekman att beställa biljetter till Ragnarök.

Restriktionerna har släppts och vi befinner oss i ett bättre läge. Utgången är dock oviss. Upprepar att OVIS numera har swish som komplement till kontant betalning vid våra föreläsningar.

Styrelsen önskar er sköna höstdagar och ser fram emot efterlängtade möten vid våra aktiviteter.

Kristina Holmqvist